Friday, December 10, 2010

Pahang oh Pahang...negeri hancur!!

Pertamanya dalam negeri Pahang pusat perjudian yang paling tinggi. Genting terletak di tempat yang tinggi, mengalahkan menara2 masjid yang ada di negeri pahang.....Hasil negeri juga sebahagiannya dtg dari hasil judi ini bahkan negara pun!!!

Berbulan hang lepas, Dato' Ahmad SAid (MG Ganung) mengumumkan ingin membina jalan dari sempadan kelantan masuk ke teganu terus ke k.teganu dengan jalan dobule line. maknanya klu nak banding jalan2 raya yang ada di negeri Pahang amatlah dhaifnyer....korang try la masuk ke Pahang....

Saya terkesan sangat....klu dr Dungun terus ke kemaman dan terus masuk ke sempadan pahang...di kemaman jalan double line lagi..tapi masuk je sempadan Pahang jalan terus jadi 2 hala yang sempit....nampak sgt perbezaan jalan2 di pahang.

Korang cuba la buat perbezaan dengan negeri2 yang lain..

Jalan di Jengka tuh,...teruk sgt...BAPOK sempitnyer!!! klu lori bertembung dengan lori, alamatnya sebelah tayar memang terkeluar la dari jalan...klu masing2 degii/? bertembung lah....

Majlis Daerah Maran!!! bersihkan lah jalan dari Rantau Perintis ke Permatang. 2 Rounboad tue...korang tolonglaj clearkan semak2 yg ada kat situ..mana tidaknya time g kerja melintas BABI, balik kerja pun melintas BABI...semak sangat...MDM wat per??

Dulu ada yg pernah cadang supaya di Jengka ditubuhkan Majlis Daerah Jengka....aku rasa betul jugak....klu MDM nak cover kawasannya yang luas tu mcm x larat jer...elok lah tubuh "MDJ" plak...penduduk di Jengka pun dah ramai....Jengka pun sudah membangun sekarang ni (MB Jengka jgn perasan dia yg bangunkan pulak :-) )...klu jalan yg sempit tu patut2lah kena besarkan,....hampir setiap rumah ada 2,3,4 biji kereta....jadi penggunaan kereta di jalan utama tu semakin banyak....

Kata RAKYAT di dahulukan!!!!

Baru2 ni ada berita hangat di PDO, mana x hangatnya...berita panas....Susulan pendedahan panas isu seorang pegawai kanan Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) ditangkap khalwat baru-baru ini.

Patutlah pengurusan MUIP ni dikatakan pengurusan yang sangat teruk...cuba bayangkan guru agama di bawah MUIP gaji x pernah naik dari zaman berzaman. Saya cukup pelik...kalaulah guru itu tidak layak utk mmperolehi gaji tinggi dengan sebab taraf pendidikannya tidak tinggi tetapi klu guru itu sudah berkhidmat lama di bawah MUIP...klu dah bekerja lama cthnya 20 thn...paling kurang naik la dr RM800 ke RM1000...

buan tu jer..klu nak bandingkan dengan negeri lain, Pahang la yang menggaji guru kontraknya paling rendah!!!

banyak lagi yang aku tension dengan keadaan di Pahang....nantikan episod seterusnya.....

No comments:

Post a Comment